Samen een kwart van het luierafval besparen

Ontdek hoe de Plasklas uw gemeente helpt om luierafval te verminderen, kosten te besparen én de ontwikkeling van kinderen te bevorderen

Bespaar 25% van het luierafval

Kinderen zijn tegenwoordig 1,5 jaar later zindelijk dan 30 jaar geleden. Eén peuter gebruikt per jaar 1850 luiers. Dus reken maar uit... ! 5% tot 8% van al het restafval bestaat nu nog uit babyluiers. Alle peuters in de gemeente een jaar eerder uit de luiers? Dat scheelt een hoop!

Gezinnen besparen >€500,-

Met tijdige zindelijkheid besparen gezinnen al snel honderden euro's per jaar. Dat is veel geld, zeker voor financieel kwetsbare gezinnen in de gemeente. Een kind een jaar eerder uit de luiers is voor gemeenten en gezinnen win-win: minder afval, minder stress én minder kosten.

Eén boodschap vanuit alle opvoedpartners

We werken samen met plaatselijke Centra voor Jeugd en Gezin, wijkteams, kinderdagverblijven en andere sociale partners om zoveel mogelijk gezinnen te bereiken. Wij zoeken leggen de contacten en ontzorgen waar mogelijk. Daarnaast draait een online campagne.

We helpen jaarlijks duizenden gezinnen op tijd uit de luiers met een breed netwerk aan partners

In 2025 doen al 21 gemeenten mee

Duurzamer babyluiergebruik start met tijdige zindelijkheid

De uitdagingen

Duurzamer babyluiergebruik start met tijdige zindelijkheid

De uitdagingen

5-8% van al het restafval bestaat uit babyluiers, tijdige zindelijkheid bespaart daar een kwart van

ouders ervaren financiele druk, zij besteden 750 euro teveel aan luiers en doekjes. Op kinderdagverblijven komen kinderen met de nachtluier nog aan.

peuters lopen ontwikkeling en zelfstandigheid mis als ze langer in de luiers lopen.

Zindelijkheidstraining is voor alle ouders relevant en daarom een haalbare en meest impactvolle stap in het verduurzamen van het babyluiergebruik. De besparing is 25% van alle babyluiers in jouw gemeente.

Case study Apeldoorn

620 luierjaren bespaard

Case study Apeldoorn

620 luierjaren bespaard

In 2024 deden ruim 1000 gezinnen mee, zij bespaarden gezamenlijk €310.000 euro aan luierkosten

de gemeente bespaarde 163 ton aan luierafval en 158 ton aan CO2 equivalenten

het Centrum voor Jeugd en Gezin beoordeeld de interventie met een 8.8 en ziet het als zeer waardevolle toevoeging in hun relatie en adviezen aan ouders

Gemeente Apeldoorn: "het team van de Plasklas ontzorgt ons volledig in het opzetten van de campagne, het aansluiten van de maatschappelijke partners en het bereiken van ouders... we hadden ingezet op een paar honderd gezinnen, het werden er ruim 1000."

Zo werkt het: een tijdige start krijgen we alleen samen voor elkaar

Zo werkt het: een tijdige start krijgen we alleen samen voor elkaar

Gezamenlijke bewustwording: Wij verenigen consultatiebureaus, kinderopvangorganisaties en (wijk)teams. Een eenduidige boodschap van alle partners.

Wij distribueren het gratis trainingspakket voor ouders: met o.a. een pedagogisch verantwoord kinderboek, online video’s en maandelijks vragenuur.

Wetenschappelijk onderbouwd, de training is betrouwbaar en bewezen. Het materiaal wordt steeds gecheckt door de lokale GGDs, is ontwikkeld met wetenschappers, pedagogen en ouders.

We werken met verschillende gemeenten en provincies samen in het kader van de NPLV gebieden, kansrijke start én afvalvermindering / circulaire economie.

Interesse?

Zindelijkheidscampagne in jouw gemeente?

Wij werkten in 2023 en 2024 aan tijdige zindelijkheid met de Plasklas in de gemeenten Rotterdam, Apeldoorn en Barendrecht. Al meer dan 2500 ouders meldden zich aan! Die gezinnen bereikten we niet alleen, maar samen met de plaatselijke Centra voor Jeugd en Gezin en meer dan 10 kinderopvangorganisaties.

De gemeente geeft de opdracht, wij voeren uit. De partnerorganisaties hebben vooral een promotierol, wij ontzorgen. Want wij snappen ook wel dat zij het al druk genoeg hebben.

Wij onderscheiden ons door onze succesvolle projectmatige aanpak, ruime ervaring met gemeenten én onze gedegen wetenschappelijke onderbouwing. Zo creëren we duurzame impact op meerdere vlakken.

Lees meer over onze wetenschappelijke achtergrond

Meer weten? Stuur een mail naar info@plasklas.nl.

We nemen snel contact op voor de mogelijkheden.

Waarom ouders hulp bieden bij zindelijk worden?

Belangrijke stap in de ontwikkeling

Het zindelijk worden van je kindje is een grote stap. Hoe trots ben jij straks als dat soepel is verlopen! En wat fijn als je kindje straks geen luiers meer nodig heeft. Dat scheelt je veel gedoe, geld en afval.

Ouders zoeken houvast

Veel ouders zoeken zich rot naar een goede aanpak. Want je wil graag weten hoe je jouw kindje uit de luiers helpt. De Plaklas is een training zonder tijdsdruk of verplichte kadootjes.

Postief opvoeden en hechting

Wat zeg je om je kindje aan te moedigen? Wat doe je bij een ongelukje? Hoe blijf je zelf rustig? We geven je veel tips om het oefenen leuk te houden. Zodat het geen strijd wordt, maar juist iets wat ouders samen met hun kindje doen.

Betrouwbare informatie

De Plasklas sluit aan op verschillende situaties van ouders en hun kindje. We hebben de training gemaakt met mensen die veel weten over zindelijkheid en opvoeding.

Dit ontvangen gezinnen

De Plasklas voor ouders

Ouders binnen jouw gemeente ontvangen gratis het plasklaspakket met het boek, de posters en toegang tot de app met de uitlegvideo's.

Met een handige zelftest bepalen ouders of hun kindje al klaar is voor het potje (meestal rond de 2 jaar) en waar ze kunnen beginnen in het programma.

Stap voor stap worden ouders en hun kindje begeleid, in het interesse wekken, het gebruiken van het potje, naar zelfstandig naar de WC gaan.

Hebben ze vragen? Dan zijn ze welkom bij het online vragenuur met onze pedagoog. Door een goede afstemming en samenwerking met kinderopvang en het consultatiebureau helpen we ouders nog beter.

Ouders vertellen in de krant over hun ervaringen met zindelijkheidsprogramma de Plasklas.

Algemeen Dagblad, 8 juni 2023 (voorpagina en pagina 3)

Interesse?

Neem contact op via: info@plasklas.nl