Ontwikkeld met pedagogen, artsen én ouders

Ontwikkeld met pedagogen, artsen én ouders

De Plasklas is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten over zindelijkheid. Deze hebben we omgezet naar een speelse, pedagogisch verantwoorde aanpak. Die goed aansluit bij ouders en kinderen van nu.

We willen dat kindjes goed voelen wat er gebeurt in hun lijf.

En dat ouders de signalen herkennen. Dat staat voorop! We werken daarom niet met verplichte kadootjes,een snelle stoomcursus of stickerkaarten. We gaan uit van positief opvoeden met veel complimenten.

We werken samen met deskundigen die veel weten over opvoeding en de ontwikkeling van jonge kinderen:

  • Prof. Dr. Alexandra Vermandel. Zij is hoofddocent bij de Universiteit Antwerpen en medisch specialist op het gebied van zindelijkheid. We werkten met haar samen aan deze training en het boek “Handboek Zindelijkheid” (Uitgeverij Acco, 2022).

  • Dr. Claudia Werner. Zij is pedagoog en expert op het gebied van ouder-kindtrainingen en interventies in de kinderopvang. Ze geeft de uitleg in de filmpjes en verzorgt het online vragenuur voor ouders.

  • De training volgt de JGZ Richtlijnen voor Zindelijkheid ten aanzien van preventie en interventie. We werken altijd samen met Centra voor Jeugd en Gezin in de gemeenten.

  • We hebben de training natuurlijk ook bij heel veel verschillende gezinnen getest. En we blijven hem aanpassen als dat nodig is.

Op tijd zindelijk? Goed voor het kind én de ouders

Is een kind op tijd zindelijk, ruim voor de start van de basisschool? Dan is dat goed voor de lichamelijke ontwikkeling, het gevoel van autonomie, het zelfvertrouwen, schoolontwikkeling en de sociale ontwikkeling. Ook voor ouders is het een belangrijke mijlpaal in de opvoeding. Op tijd beginnen scheelt ouders stress. Want jonge kinderen worden meestal sneller en makkelijker zindelijk dan kinderen van 3,5 jaar en ouder.

Hoe is de Plasklas gemaakt?

De zindelijkheidstraining heette eerst Toddy’s Plasklas en begon in 2022 als web-app met posters.

In het voorjaar van 2023 hebben we de Plasklas aangepast en toegankelijker gemaakt voor een bredere groep ouders, samen met onze pedagoog Claudia. Met deze "2.0" versie hebben meer dan 900 ouders meegedaan tijdens de eerste Rotterdamse Plasklas in 2023.

Een nieuwe stijl met prentenboek en posters

Na afronding van de Rotterdamse Plasklas was het tijd om de training weer door te ontwikkelen. Op basis van inzichten en feedback van gebruikers besloten we om een prentenboek toe te voegen aan de app en te kiezen voor een nieuwe stijl.

Met het grappige prentenboek willen we het thema zindelijkheid thuis nog makkelijker bespreekbaar maken. Ook zorgt een boek voor meer directe ouder-kind interactie, een dagelijkse reminder in de thuissituatie, en het op speelse wijze betrekken van het kind. Het prentenboek en de vernieuwde vormgeving van de app en posters is uitgevoerd in samenwerking met het Rotterdamse ontwerpbureau Makii.

Werkt onze aanpak? Erkenningstraject gestart

De Plasklas is in 2024 aangemeld als preventieve interventie bij het Nederlands Jeugdinstituut / Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg. We hopen in aanmerking te komen voor de goedkeuring 'goed onderbouwd'. Dat is de eerste stap van onderzoek naar effectiviteit.

Wetenschappelijke basis van onze aanpak

  • Vermandel, A. (2022). Handboek Zindelijkheid. Uitgeverij Acco.

  • Jeugdgezondheidszorg (2011). Richtlijn zindelijkheid
    voor urine en feces.
    Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg: link naar de richtlijn

  • Gedragsbureau Duwtje (2021). Een duwtje naar het potje. Gedragsadvies op basis van een gedragsanalyse en pretest van concepten. In opdracht van Future Diaper Project.

Benieuwd naar de ervaringen van ouders en professionals? Wij schreven erover in Vakblad VROEG.

  • Werner, C., Meijer, G., & Volkers, N. (2024, herfst). Eerder uit de luiers helpt kind en milieu vooruit. Vakblad VROEG, 41 (3), 38-40. [pdf op aanvraag, link volgt]

Meer weten?

Wil je meer weten over de aanpak of de wetenschappelijke basis? Stuur een mail naar info@plasklas.nl. We vertellen het je graag.

[Laatst bewerkt op 18 september 2024]