De Plasklas is ontstaan vanuit het Nederlandse luiermerk Toddy van oprichters Guus Meijer en Nathan Volkers.

Inmiddels werken zij samen met pedagoog Claudia Werner Phd. aan het terugdringen van de verlating van zindelijkheid en het ontwikkelen van de training.

De achtergrond van de missie voor minder luierafval

In 2021 startten twee jonge vaders Toddy, een missie-gedreven onderneming om luierafval te verminderen. Zij hebben allebei in Delft een mastertitel behaald en hechten veel waarde aan wetenschappelijke onderbouwing.

Onderzoek vanuit het Future Diaper Project

Voorafgaand aan de oprichting van Toddy als onderneming hebben zij daarom eerst meerdere onderzoeken uitgevoerd om de impact van wegwerpluiers én duurzame alternatieven in kaart te brengen, zoals wasbare luiers en (tijdige) zindelijkheid. Dit deden zij onder de noemer van het Future Diaper Project, als het ware het ‘onderzoeks-label’ of voorloper van Toddy. De onderzoeken zijn onder andere gedaan in samenwerking met True Price, gedragsbureau Duwtje, gemeente Amsterdam, gemeente Leiden en Rijkswaterstaat. Ook startten zij een samenwerking met professor Alexandra Vermandel en werkten in 2022 mee aan het Handboek Zindelijkheid, over verlate zindelijkheid en het terugdringen daarvan.

Meer lezen over duurzame impact van de Plasklas

Van duurzame luiers naar zindelijkheidstraining

Toddy zette zich dus vanaf 2021 in voor duurzame alternatieven van wegwerpluiers, door aan particulieren 3 producten aan te bieden: 1) wasbare luiers in betaalbare abonnementsvorm (als parttime/haalbaarder alternatief voor wegwerpluiers); 2) wegwerpluiers waarin 40% minder plastics verwerkt zijn, 3) zindelijkheidstraining voor tijdige zindelijkheid.

Alle klanten van Toddy luiers kregen de zindelijkheidstraining kado, met de belofte dat klanten luiers gratis kregen als hun kinderen met 3 jaar nog niet zindelijk waren! 

Toddy, de Plasklas en Ready for Potty

Toddy als luiermerk heeft door middel van investeerders 2,5
jaar kunnen werken aan duurzaamheid en groei van het bedrijf. Helaas bleek de markt te klein en de groei van het bedrijf wat betreft abonnementen op wasbare luiers en duurzame luiers onvoldoende om het bedrijf in de toenmalige vorm voort te zetten. In mei 2023 is de verkoop van deze producten gestopt.

Duurzame toekomst

Guus en Nathan vonden het zonde om alle opgebouwde kennis en ontwikkeling van de zindelijkheidstraining ook zomaar te laten voor wat het was. Daarom zijn zij de Plasklas als product gaan doorontwikkelen en hebben zij gemeenten en kinderopvangorganisaties opgezocht voor samenwerking.

Ook zijn zij met het Future Diaper Project actief lid gebleven van de werkgroep Circular Diaper Program van Rijkswaterstaat. Het doel is nog altijd: het verminderen van luierafval, een opgave waar gemeenten gezamenlijk voor staan. Vanuit het Future Diaper Project zetten ze de missie dus voort.

Omdat het luiermerk Toddy gestopt is hebben we de zindelijkheidstraining, de Plasklas, per maart 2024 ondergebracht onder het label Ready for Potty.

Meer weten? Stuur ons een mail info@plasklas.nl

Laatst bewerkt op 18 september 2024

Ready for Potty (Plasklas NL) is ontstaan vanuit het Nederlandse luiermerk Toddy van oprichters Guus Meijer en Nathan Volkers.

Inmiddels werken zij samen met pedagoog Claudia Werner Phd. aan het terugdringen van de verlating van zindelijkheid en het ontwikkelen van de training.

Toddy ging (eind 2023 gestopt) de strijd aan met luierafval. Door gezinnen te helpen met zindelijk worden en door de (parttime) overstap naar wasbare luiers makkelijk te maken. We besparen samen al de helft van het luierafval.

Zo is Toddy is het enige luiermerk ter wereld dat minder luiers wil verkopen.

Vanuit het Future Diaper Project zetten we de missie voort!

De Rotterdams Plasklas (2023)

Doel van het project

De Rotterdams Plasklas (2023)

Doel van het project

Het project begon in 2023 met als doel om in Rotterdam 1.000 gezinnen te helpen bij het zindelijk worden en 1.000 gezinnen kennis te laten maken met wasbare luiers.

Op tijd uit de luiers scheelt gezinnen gemiddeld €36,- per maand. Dat kan een besparing tot €400 per gezin opleveren. En elke wasbare luier die gebruikt wordt scheelt 95% van het afval.

In een paar maanden tijd deden ruim 1.100 gezinnen mee aan de Rotterdamse Plasklas!